تمام نشانه های گرمازدگی و درمان های آن
گرگرفتگی پوست:پوست شما ممکن است بر اثر افزایش دما قرمز شود.
دمای بالای بدن: دمای مرکزی بدن به بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد برسد.
تغییر در تعریق:در گرمازدگی ناشی از هوای گرم پوست شما احساس گرمی و خشکی خواهد کرد؛ درحالی که در صورت گرمازدگی بر اثر ورزش شدید پوست شما ممکن است احساس خشکی یا کمی رطوبت داشته باشد.
تغییر وضعیت ذهنی یا رفتاری: سردرگمی، آشفتگی، اشکال در گفتار، تحریکپذیری، دلهره ، تشنج و کما همگی می توانند از علائم گرمازدگی باشند.
تهوع و استفراغ
تنفس سریع: تنفس سرعت یافته و سطحی میشود.
افزایش ضربان قلب:نبض شما ممکن است به مقدار قابل توجهی افزایش یابد، چراکه استرس گرما فشار بسیار زیادی به قلب شما وارد میکند تا به خنک شدن بدن کمک کند.
سر درد:گرما زدگی میتواند در شما سردردهای کوبنده ایجاد کند.
در صورت مشاهده علائم خفیف گرمازدگی میتوان از برخی راهکار یا درمانهای سنتی زیر استفاده کرد:
هندوانه: مصرف هندوانه میتواند به تامین آب از دست رفته کمک کند، در عین حال ادرار آور نیز میباشد خصوصا بخشهای سفیدتر نزدیک به پوست هندوانه که با افزایش ادرار به دفع مواد زائد و حرارت از بدن کمک میکند.
مصرف ماش: به عنوان یک ادرار آور خفیف در طب سنتی شناخته میشود. در طب سنتی برای این منظور دانههای خشک ماش را در آب جوش خیسانده و سپس آب آن را مصرف میکنند.
مصرف نوشیدنیهای حاوی الکترولیت: در تابستان همراه با گرمای هوا، تعرق بالا سبب از دست رفتن آب بدن و املاح میشود. علاوه بر مصرف هندوانه که در بالا اشاره شده است، نوشیدن آب زیاد یا آب میوه مانند آب نارگیل، یا آبهای حاوی املاح (مانند نمکهای پتاسیم، سدیم، کلر) میتواند به برقراری تعادل در بدن کمک کند. برای تامین الکترولیت میتوانید مقداری کمی سرکه سیب را در آب ریخته و بنوشید.
استفاده از روغنهای گیاهی: در صورت بروز آفتاب سوختگی میتوانید از ترکیب روغن چای، روغن زیتون و روغن نارگیل استفاده کرد. این روغنها ضمن تسکین درد، از بروز تاول جلوگیری کرده و حتی به لایه برداری پوست کمک میکنند.
در طب سنتی ایرانی نیز یکی از شش اصل ضروری حفظ سلامتی و تندرستی توجه به تغییر فصل آب و هوا یا همان تدابیر فصول است که برای پیشگیری از گرمازدگی بایستی تدابیر مربوط به فصول گرم سال بویژه تابستان را رعایت کرد. برخی از توصیههای رایج در طب سنتی ایرانی برای پیشگیری از گرمازدگی عبارتند از:
افراد با مزاج گرم و خشک بیشتر در معرض گرمازدگی هستند، بنابراین این افراد باید از تمام خوردنیها و آشامیدنیهایی که حرارت بدن را بالا میبرد و باعث خشکی میشوند پرهیز و حتیالمقدور از غذاهای آبپز شده ساده بدون ادویه استفاده کنند.
غذای تناول شده در وسط روز نباید سنگین باشد و به طور کلی وعدههای غذایی باید سبک و زود هضم انتخاب شود و آش آلو، سوپ جو، آش غوره، آب دوغ خیار گزینههای مناسبی میباشند.
افراد مستعد گرمازدگی باید استراحت کافی و لازم داشته باشند تا مزاجشان خنک شود و اگر استراحت کافی نداشته باشند بدن بیشتر به سمت گرمی و خشکی میرود و رطوبت بدن کاهش پیدا میکند.
حمام کردن، شنا کردن، پوشیدن لباسهایی با جنس نازک و گشاد، ورزشهای سبک، عدم قرارگیری در زیر نور مستقیم خورشید، مصرف خوردنیها و آشامیدنیهایی با مزاج سرد و تر (برای افراد گرم مزاج) از دیگر عوامل پیشگیری از بروز گرمازدگی هستند.
تخمشربتی، خاکشیر، شربت نعناع، هندوانه، خیار یا شربت خیار با سکنجبین، شربت آبلیمو، آلبالو، گلاب، به لیمو، تخم خیارین ( خیار، کدو، خربزه، هندوانه)، دم کرده عناب و زرشک به همراه شکر و دوغ ترش برای درمان گرما زدگی مناسب هستند. توصیه میشود افراد از مصرف بیرویه آجیلها و مغزها خوداری کنند چون باعث افزایش حرارت بدن می شود. در حین سفر خوردن عصاره میوهجات و قاووت جو و بوییدن گل سرخ که آرامبخش است و از بروز تنشهای عصبی در اثر گرما جلوگیری میکند مفید است.