دستور سنتی پختن آبگوشت بختیاری
برای درست کردن این غذای سنتی بختیاری هم چون دیکر غذاهایی که حبوبات دارند ، لپه را شب قبل خیس و چند مرتبه آب آن را عوض کنید. خیس کردن حبوبات چند ساعت قبل از طبخ عوض کردن آب آن، باعث میشود نفخ حبوبات از بین برود و مدت زمان طبخ کمتری نیز داشته باشند.برنج را بشویید و از چند ساعت قبل خیس کنید و مقداری نمک نیز به آن بیفزایید.به جای رب انار از لواشک انار نیز میتوانید استفاده کنید.
گوشت چرخ کرده…………… ۴۰۰ گرم
لپه……….. ۱۰۰ گرم
برنج…………… ۱۰۰ گرم
نعناع داغ و مغز گردو برای تزیین…………… به میزان لازم
تخممرغ………. ۲ عدد
برگه هلو……….. ۶ عدد
آلو خورشتی……….. ۷ عدد
نمک و فلفل…………. به میزان لازم
لپه را در آبکش بریزید تا آب اضافی آن برود. آب برنج را نیز دور بریزید. لپه و برنج را در یک قابلمه ریخته و ۸ لیوان آب به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید و در آن را بگذارید.
پیاز را رنده و به گوشت چرخ کرده اضافه کنید. آرد نخودچی و دو عدد تخممرغ را نیز به گوشت بیفزایید و ورز دهید تا به صورت خمیری یک دست دربیاید.حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه گوشت را در یخچال قرار دهید تا خنک شود و خود را بگیرد. سپس کوفتههایی به اندازه یک گردو از مایه درست کنید.در یک تابه مقداری روغن بریزید و کوفتهها را در روغن سرخ کنید.
وقتی لپه و برنج پخته شد، میوههای خشک را اضافه کنید و مجددا در قابلمه را ببندید. زمانی که میوههای خشک باز شدند و طعم خود را به غذا دادند، حرارت را تا جای ممکن ملایم و کوفتهها را به آرامی اضافه کنید. در قابلمه را باز و بگذارید تا گوشت کاملا بپزد. حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه کافی است.بعد از پخت کوفتهها رب انار یا لواشک انار را نیز به آبگوشت بیفزایید.
نمک و فلفل را اضافه کنید و از روی شعله بردارید.برای تزیین آبگوشت مقداری گردو را خرد کنید و با نعناع تفت دهید. در صورت تمایل میتوانید نعناع و گردو را حذف کنید.آبگوشت بختیاری را با ترشی لیته، سیر ترشی و سایر ترشی یا همراه با سبزی خوردن سرو کنید. همچنین بهتر است به عنوان نوشیدنی از دوغ همراه با پونه استفاده کنید تا سنتی بودن سفره حفظ شود.