یاس فان

آموزشی علمی هنری

فروش ویژه محصولات معتبر محصولات معتبر
سلامت

اطلاعاتی مفید و مختصر در خصوص بیماری باقلایی

عکس, اطلاعاتی مفید و مختصر در خصوص بیماری باقلایی

فاویسم بیماری دوران کودکی است و شایع‌ترین سنی که فاویسم در آن دیده می‌شود، دو تا پنج سالگی یا در پسر بچه‌های ۱۰ تا ۱۲ سال است. اما فاویسم در هر سنی قابل رویت است. بیماری فاویسم معمولا تا آخر عمر همراه فرد باقی می‌ماند و البته شدت و ضعف علائم آن بسته به شدت بیماری دارد.بعد از ازدواج فقط در صورتی بچه‌ها به بیماری فاویسم مبتلا می‌شوند که یکی از حالت‌های زیر وجود داشته باشد: بیماری از پدر خانواده به دختر منتقل می‌شود. امکان انتقال بیماری فاویسم از پدر به پسر وجود ندارد. اگر مادر خانواده ناقل بیماری فاویسم باشد حدود ۵۰٪ احتمال دارد که پسر خانواده هم به فاویسم مبتلا شود.

اکثر افراد مبتلا به بیماری فاویسم، بدون علامت هستند. با این حال، این همولیز ممکن است شما را به شدت کم خون کند، که گاهی اوقات خیلی سریع رخ می‌دهد. در افراد مبتلا به کمبود گلوکز-۶-فسفات یا فاویسم، کم خونی منجر به رنگ پریدگی، زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان)، ادرار تیره، خستگی، تنگی نفس و ضربان قلب، همچنین زردی پوست نوزاد دیده می‌شود. از دیگر علائم بیماری فاویسم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: افزایش ناگهانی دمای بدن تغییر رنگ زرد رنگ پوست و غشا‌های مخاطی تنگی نفس رنگ پریدگی، خستگی و ضعف بدتر شدن شرایط فیزیکی نبض و ضربان قلب ضعیف و تند عوامل خطر ناشی از عفونت‌ها، دارو‌های خاص، استرس، غذا‌هایی مانند باقلا اکثر افرادی که علائم را بروز می‌دهند، به دلیل الگوی توارث مرتبط با X، مرد هستند، اما ناقلین زن نیز می‌توانند تحت تأثیر قرار گیرند، که در آن غیرفعال سازی تصادفی یک کروموزوم X در سلول‌های خاص باعث ایجاد بیماری فاویسم می‌شود.

کمبود G۶PD را می‌توان با یک آزمایش خون ساده که در آزمایشگاه‌های تخصصی ژنتیک که طبق دستور پزشک انجام می‌شود، تعیین کرد. تشخیص بر اساس علائم است و با آزمایش خون و آزمایش ژنتیک پشتیبانی می‌شود.

به طور کلی، آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:

شمارش کامل سلول‌های خونی برای ارزیابی سلامت کلی بدن

سطح آنزیم لاکتات دهیدروژناز برای بررسی آسیب بافتی

سطح سرمی هاپتوگلوبین برای بررسی تخریب گلبول‌های قرمز

تجزیه و تحلیل ادرار برای بررسی وجود سلول‌های خونی در ادرار

سطح بیلی روبین برای بررسی مواد زائد مایل به زرد در خون

یک “آزمایش آنتی گلوبولین مستقیم” (تست کومبز) که باید منفی باشد.

هنگامی که دلایل کافی برای مشکوک شدن به کمبود G۶PD وجود داشته باشد، آزمایش نقطه فلورسنت Beutler انجام می‌شود. تست نقطه فلورسنت بیوتلر یک آزمایش سریع و ارزان است که NADPH تولید شده توسط G۶PD را در زیر نور ماوراء بنفش به صورت بصری شناسایی می‌کند. وقتی لکه خون فلورسانس نمی‌کند، آزمایش مثبت است. در بیمارانی که به طور فعال همولیز می‌کنند، نتیجه می‌تواند منفی کاذب باشد؛ بنابراین نتیجه تنها ۲ تا ۳ هفته پس از یک دوره همولیتیک قابل پیش‌بینی است.

آزمایش مستقیم DNA و یا تعیین توالی ژن G۶PD

دهیدروژناز، کم خونی همولیتیک اغلب توسط عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی یا دارو‌های خاص (مانند برخی آنتی بیوتیک‌ها و دارو‌های مورد استفاده برای درمان مالاریا) ایجاد می‌شود. کم خونی همولیتیک یا بیماری فاویسم یا بیماری باقلایی نیز می‌تواند پس از خوردن باقلا یا استنشاق گرده گیاهان فاوا رخ دهد (واکنشی به نام فاویسم). درمان فاویسم نیز با پیشگیری‌های لازم قابل انجام است.

درمان فاویسم حاد ممکن است شامل دارو‌هایی برای عفونت، قطع دارو‌های مضر، پرهیز از محرک‌ها یا تزریق خون باشد. یرقان در نوزادان ممکن است با بیلی لایت درمان شود. همچنین افراد مبتلا باید از محرک‌های غذایی، به ویژه باقلا پرهیز کنند.

مهمترین اقدام برای درمان فاویسم پیشگیری است. اجتناب از دارو‌ها و غذا‌هایی که باعث همولیز می‌شوند کمک کننده است. واکسیناسیون علیه برخی از پاتوژن‌های رایج (مانند هپاتیت A و هپاتیت B) ممکن است از حملات ناشی از عفونت جلوگیری کند.

در مرحله حاد همولیز، ممکن است تزریق خون یا حتی دیالیز در نارسایی حاد کلیه ضروری باشد. انتقال خون یک اقدام علامتی مهم است، زیرا گلبول‌های قرمز تزریق شده معمولاً کمبود G۶PD ندارند و در گردش خون گیرنده طول عمر طبیعی خواهند داشت. افراد مبتلا باید از دارو‌هایی مانند آسپرین اجتناب کنند.

برای برخی از بیماران ممکن است، برداشتن طحال (طحال برداری) مفید باشد، زیرا طحال، محل مهم تخریب گلبول‌های قرمز است. اسید فولیک باید در هر اختلالی که گردش گلبول قرمز بالا باشد استفاده شود. اگرچه ویتامین E و سلنیوم دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند، اما استفاده از آن‌ها از شدت کمبود G۶PD نمی‌کاهد.

درمان فاویسم در طب سنتی

در طب سنتی برای درمان فاویسم از داروی ترکیبی صفرابر و سنای مکی استفاده می‌شود که روش استفاده خاص خودش را دارد و باید زیر نظر پزشک متخصص و با تجربه طب سنتی استفاده شود.
روش دیگر این است که یک عدد سیب رنده شده را داخل ترکیب عرق بیدمشک و گلاب ریخته و میل کنید.
همچنین مصرف هفته‌ای دو تا سه بار گوشت قرمز و جگر به خصوص جگر شتر برای رفع کم خونی توصیه می‌شود.
غذا‌های ممنوع در بیماری فاویسم کدامند؟

خانواده نخود‌ها مانند باقلا، انواع لوبیا، سویا، انواع نخود، عدس، گیاه خرنوب، کهور، سولفیت‌ها و غذا‌های شامل آن‌ها از مواد غذایی است که نباید این گونه بیماران استفاده کنند.
همچنین رنگ‌های خوراکی مصنوعی، حنا، نوشابه‌های الکلی و مصرف اسید اسکوربیک که در برخی ویتامین‌ها استفاده می‌شود، به میزان زیاد مشکل‌ساز خواهد بود.
مواردی که افراد مبتلا به فاویسم باید از آن اجتناب کنند
بسیاری از مواد به طور بالقوه برای افراد مبتلا به کمبود G۶PD مضر هستند. تنوع در پاسخ به این مواد، پیش بینی فردی را دشوار می‌کند.
دارو‌های ضد مالاریا که می‌توانند باعث همولیز حاد در افراد مبتلا به کمبود G۶PD شوند عبارتند از پریماکین، پاماکین، کلروکین و هیدروکسی کلروکین. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد سایر دارو‌های ضد مالاریا در دوز‌های بالاتر نیز ممکن است کمبود G۶PD را تشدید کنند. سولفونامید‌ها (مانند سولفانیل آمید، سولفامتوکسازول و مافنید)، تیازول سولفون، متیلن بلو و نفتالین نیز برای افراد مبتلا به کمبود G۶PD مضر است، زیرا از سنتز فولات جلوگیری می‌کنند.
همچنین از مصرف بعضی از مسکن‌ها (مانند فنازوپیریدین) و استانیل غیر استانیدی نیز باید اجتناب کرد.
همچنین مشخص شده است که ویتامین C داخل وریدی با دوز بالا باعث همولیز در ناقلین کمبود G۶PD می‌شود؛ بنابراین، آزمایش کمبود G۶PD قبل از تزریق دوز‌های ۲۵ گرم یا بیشتر انجام می‌شود.
افراد مبتلا به کمبود G۶PD در شرایط استرس اکسیداتیو نیز در معرض خطر کم خونی همولیتیک هستند. استرس اکسیداتیو می‌تواند ناشی از عفونت و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی با دارو و برخی غذا‌ها باشد. باقلا، حاوی سطوح بالایی از ویسین، دیویسین، کویسین و ایزورامیل است که همگی باعث ایجاد اکسیدان می‌شوند.
خوشبختانه، به محض اینکه غذا‌ها و دارو‌هایی را که باعث ایجاد علائم فاویسم در شما می‌شوند حذف کنید و از آن‌ها اجتناب کنید، همولیز معمولاً در مدت کوتاهی متوقف می‌شود.
عوارض جانبی بیماری فاویسم

یکی از عوارض جانبی این بیماری این است که از مالاریا محافظت می‌کند، به ویژه شکلی از مالاریا که ناشی از پلاسمودیوم فالسیپاروم، کشنده‌ترین شکل مالاریا است. رابطه مشابهی بین مالاریا و بیماری سلول داسی شکل وجود دارد. یک نظریه برای توضیح این موضوع این است که سلول‌های آلوده به انگل پلاسمودیوم با سرعت بیشتری توسط طحال پاک می‌شوند. این پدیده ممکن است به حاملان کمبود G۶PD، کمک کند.

مطالب مشابه
فروش ویژه محصولات معتبر محصولات معتبر