زعفران چگونه به سرعت آلزایمر را درمان میکند
یکی از بهترین گیاهان برای پیشگیری و درمان آلزایمر زعفران است . شما می توانید با مصرف مدام ومرتب زعفران مانع زوال عقل شوید.
زعفران (Crocus Sativus Linnaeus)، نوعی ترکیب گیاهی متعلق به خانواده Iridaceae است که در ایران، یونان، مراکش، هند، اسپانیا و ایتالیا کشت داده میشود. ایران تولید کننده ۸۰ درصد زعفران سالانه کل دنیا است. آنالیز شیمیایی کلاله Crocus Sativus نشاندهنده حضور بیش از ۱۵۰ ترکیبات فرار و غیرفرار است که تاکنون ۵۰ نوع از این ترکیبات شناسایی شدهاند. ترکیبات فرار شامل ترپنها، الکل ترپن و سایر استرها میباشند که از این میان Safranal اصلیترین ترکیب است. ترکیبات غیرفرار عبارتند از: کروسین، کروستین، پیکروکروسین سافرانال و فلاونوئیدها همچون کروستین و کامپفرول. کروسین و استرهای گلیکوزیلی کروستین، کاروتنوئیدهای محلول در آب و مسئول رنگ زیبای زعفران هستند. پیکروکروسین و گلیکوزید سافرانال مسئول طعم تلخ زعفران است. سافرانال ترکیب اصلی روغن ضروری تقطیر شده آن و نوعی آلدهید مونوترپن است که نشاندهنده رایحه خوش زعفران است. انواع کاروتنوئیدهای لیپوفیل زعفران شامل لیکوپن، آلفا و بتا کاروتن و زئازانتین است.در عصاره متانولی گلبرگ زعفران کمپفرول نیز دیده شده است. فلاونوئیدها به خصوص لیکوپن، آمینواسیدها، پروتئینها، نشاسته، صمغها و دیگر ترکیبات نیز یافت شدهاند. زعفران مقادیر ناچیزی تیامین و ریبوفلاوین دارد. به علت اثرات سافرانال و سایر کاروتنوئیدها در کاهش التهاب، ضدتشنج، ضدافسردگی، بهبود یادگیری و رفتار، فعالیتهای آنتیاکسیدانی، نقش زعفران به عنوان ترکیب دارویی به وفور در مطالعات مطرح شده است. مهمترین اثرات سلامتبخشی زعفران مربوط است به فعالیت آن در برابر انواع گوناگونی از سرطانها، اختلالات گوارشی، بیماریهای قلبی- عروقی، آلزایمر و افسردگی خفیف تا متوسط. عمده اثرات درمانی مفید زعفران را میتوان به خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی عصاره زعفران و اجزای فعال تشکیلدهنده آن نسبت داد. تأثیر مثبت زعفران و ترکیبات فعال آن بر کاهش اضطراب و افسردگی دیده شده است و تا حد زیادی خاصیت ضد افسردگی دارد. زعفران بر سیستمهای مختلف نوروترانسمیتر در مغز اثر گذار است.مصرف زعفران با تعدیل مسیرهای نوراپینفرین و دوپامین و نیز مهار برداشت مجدد سروتونین میتواند برخی اختلالات روحی و روانی از جمله افسردگی و اضطراب را بکاهد. افزایش سطح سروتونین باعث القای حس خوشایند و آرامش در افراد شده و به دنبال آن از میزان افسردگی و اضطراب کاسته میشود. همچنین زعفران با تعدیل در سروتونین، دوپامین، گلوتامات و نیز نوراپینفرین در مغز میتواند تأثیر مثبتی بر خلق و خوی افراد داشته باشد. آنزیم مونوآمین اکسیداز ۱ انسانی توسط برخی از داروهای ضد افسردگی مورد هدف قرار گرفته و مهار میشود و از این طریق دارو مؤثر واقع میگردد. زعفران با مهار آنزیم مونوآمیناکسیداز قادر است همانند داروهای ضد افسردگی عمل کند، لذا در کنترل بسیاری از اختلالات روحی و روانی زعفران میتواند مؤثر واقع شود.
عفران دارای اثرات محافظتی بر روی سیستم عصبی و اختلال شناختی در بیماران مبتلا به AD است و مواد شیمیایی موجود در آن دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضد آمیلوئیدوژنیک هستند. توانایی زعفران در درمان AD خفیف تا متوسط ممکن است به دلیل توانایی آن در مهار تجمع و رسوب پلاک های β-آمیلوئید باشد. کلالههای زعفران دارای خواص آنتیاکسیدانی خوبی بوده و مهار فیبریلوژنز β-آمیلوئید را به روش وابسته به زمان و وابسته به دوز انجام میدهند به نظر میرسد. زعفران و ماده اصلی تشکیل دهنده آن کروسین با کاهش هیپرفسفوریلاسیون پروتئین Tau و تشکیل β-آمیلوئید اثرات درمانی در برابر AD دارند. کروسین قادر به تنظیم سطح گلوتامات، کاهش استرس اکسیداتیو و تعدیل پلاکهای β-آمیلوئید و پروتئین Tau است. کروسین میتواند یادگیری و اختلالات حافظه و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشد. سافرانال فقط با اتصال به مهارکنندههای تجزیه استیل کولین ارتباط برقرار میکند، اما کروستین و دیمتیلکروستین به طور همزمان به مکانهای آنیونی کاتالیزوری و محیطی متصل میشوند. درمان همزمان کروسین با تعدیل مسیرهای سیگنالینگ MAPK به میزان قابل توجهی باعث بهبود MDA، β-آمیلوئید و پروتئین Tau میشود و اهمیت کروسین را در درمان AD برجسته میکند. همچنین زعفران و به ویژه ماده اصلی آن، کروسین اثرات مفیدی در تأخیر در پیشرفت AD در بیماران دارد. آنها میتوانند فعالیت مهارکنندههای تجزیه استیل کولین را مهار کنند، سطح کورتیکواسترون را کاهش دهند و تجمع پلاکهای β-آمیلوئید و پروتئین Tau را تعدیل کرده و نقایص شناختی از جمله یادگیری و حافظه را کاهش دهند. علاوه بر این، آنها میتوانند افسردگی و اضطراب را بهبود بخشند، علائمی که اغلب با بیماران AD همراه هستند.با توجه به اثرات مفید زعفران در بسیاری از ارگانهای بدن و نقش آن در بهبود اختلالات عصبی نظیر افسردگی، آلزایمر و … پیشنهاد میشود از این ماده غذایی مفید در تغذیه روزمره بیشتر استفاده شود تا اینکه تنها به عنوان چاشنی در پخت و پز مصرف شود.