شیره خرما به روش سنتی آموزش و نکات آن
برای درست کردن شیره خرمای سالم و بهداشتی خانگی ، ابتدا خرماها را بشویید و سپس آنها را از وسط نصف کنید و هستههای خرما را جدا کنید، سپس در داخل قابلمهای مناسب خرماها را به همراه آب جوش بریزید و اجازه دهید تا خرماها به مدت ۳۰ دقیقه در آب جوش بماند.بعد قابلمه را بر روی حرارت گاز قرار دهید و اجازه دهید تا آب به دمای جوش برسد بعد از اینکه آب به دمای جوش رسید شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا خرماها به مدت ۵ دقیقه دیگر نیز بجوشند و نرم شوند.توجه داشته باشید که پخت خرما را باید تا زمانی ادامه دهید که خرماها کاملا نرم شوند سپس قابلمه را از روی حرارت گاز بردارید و اجازه دهید خرماها به مدت ۳۰ دقیقه دیگر نیز در درون همان آب باقی بمانند. سپس خرماها را در داخل یک صافی ریخته و با کمک دست خرماها را آرام آرام فشار دهید تا شیره خرما جدا شود، توجه داشته باشید که نباید گوشت و پوست خرما از صافی رد شود.در مرحله بعد دوباره شیره صاف شده خرما را بر روی حرارت گاز قرار دهید تا شیره بجوشد و غلیظ شود شیره خرما را باید مدام هم بزنید تا ته نگیرد و نسوزد.
شیوه جوشاندن (روش گرم): خرما را در دیگهای سر باز میریزند و به اندازه وزن آن آب اضافه میکنند. مخلوط آب و خرما را حرارت میدهند تا شیره در آب حل گردد. وقتی شیره به غلظت مورد نظر رسید، مخلوط را صاف نموده و شیره را در ظرفهای پلاستیکی یا حلبهای فلزی میریزند.
تهیه شیره در حوضچههای سیمانی (روش سرد): در این روش خرماها را در حوضچههای سیمانی که برای این کار ساخته شده اند و از سطح زمین ۱ الی ۵/۱ متر بلندتر هستند میریزند. وقتی خرماها بر هم فشار وارد میآورند شیره از سوراخی که در ته حوضچهها تعبیه شده است خارج و جمع آوری میشود. به این حوضچهها در زبان محلی دبسه گفته میشودو به شیره جمع آوری شده نیز شیره خرمای طبیعی میگویند.
تولید شیره خرما به طریقه حصیر: خرما را در سبد حصیری که از برگ خرما درست شده است میریزند. شیره خرما در اثر فشار خرماها بر روی همدیگر از منافذ حصیر خارج میشود.