یاس فان

آموزشی علمی هنری

فروش ویژه محصولات معتبر محصولات معتبر
سلامت

معرفی انواع مزاج با زبان ساده مزاج خود را پیدا کن

عکس, معرفی انواع مزاج با زبان ساده مزاج خود را پیدا کن

بسیاری از بیماری ها و حالت های بد روحی و جسمی بخاطر این است که ما مزاج خود را نمی شناسیم و آن ها را اصلاح نمی کنیم. مردم همین را بدانند اگر گرمی زیاد دارند باید خنکی بخورند و اگر هم سردی زیاد دارند اندکی گرمی بخورند و اگر تری زیاد دارند خشکی مصرف کنند و اگر خشکی زیاد دارند موادتر استفاده کنند، یعنی گرمی و سردی مزاج را می توان با مخالف خودش به راحتی و تا حدودی جبران کنند.

انواع مزاج ها کدامند؟

*افراد دارای مزاج گرم و خشک( صفراوی) :

این افراد لاغر اندام بوده و رنگ چهره متمایل به زردی دارند، تحمل گرما را نداشته، خواب کمی دارند، عطش زیاد و دهانی خشک دارند، زود عصبانی شده و زود آرام می‌شوند، افرادی پرجنب و جوش و پرانرژی هستند، پوست گرم و خشکی دارند، رنگ پوست و سفیدی چشم آن‌ها کمی به زردی می‌زند و موهای پرپشت و سیاه و گاهی مجعد دارند. صفراوی ها به علت حرارت و خشکی زیاد بیشتر مستعد تاسی سر هستند،خشکی دهان و عطش فراوان دارند، گاها با خوردن خوراکی‌های خیلی گرم دچار خارش و کهیر شوند، به خوردن ترشی تمایل دارند، به خوردن سردی‌هایی مثل خیار، کاهو و هندوانه علاقه مند هستند، معمولا میل زیادی نسبت به شیرینی ندارند و نبض پر و قوی دارند.داشتن عروق برجسته در دست، پرانرژی و پرتحرک بودن، زیرک و پرحرف، چالاک و سریع، دقیق و منظم و تیزبین، عجول و بی قرار، داشتن روابط اجتماعی قوی، بلند صحبت کردن، خواب کم و سبک و همچنین یبوست را از دیگر ویژگی ها افراد دارای مزاج گرم و خشک یا صفراوی در طب سنتی است.

غذاهای مناسب برای صفراوی ها

مصرف حبوبات مانند لوبیا، باقلا تازه، نخود سبزشاه دانه، نخود، و میوه جاتی همچون آلو و آلوچه، زردآلو، پرتقال، دارابی، شفتالو، شلیل، کیوی، لیمو ترش، نارنگی، نارنج، هلو، آناناس،انبه، خرما، به، نارگیل، زیتون را برای صفراوی ها مفید است. افراد دارای مزاج گرم و خشک می توانند از گوشت ها و منابع پروتئینی شامل انواع ماهی‌ها، سفیده تخم‌مرغ، گوساله، گوشت و تخم پرندگان مثل بلدرچین، گوزن، دل، شتر، شترمرغ، قرقاول، غاز، گنجشک، کبوتر، اردک، کبک، خروس، تخم ماهی و کباب استفاده کنند. همچنین مصرف دارچین، پیازچه، رزماری، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره، فلفل، کاکائو، گلپر، سیاه دانه، میخک، نمک، وانیل، هل، نشاسته، قهوه و مغزهای گیاهی تخم کدو، تخم هنداونه، بادام درختی تلخ، بادام کوهی و بادام شیرین، فندق و گردو را برای صفراوی ها مفید دانست.

*افراد دارای مزاج گرم و تر( دموی)

افرادی هستند درشت‌اندام، دارای پوستی سرخ و سفید و موهایی پرپشت، تحمل گرما و سرمای زیاد را ندارند اما در کل تحمل سرما برایشان راحت‌تر است، دموی ها انسان هایی شجاع و جسور و مهربان بوده و معمولا پیشرو و رهبر گروه هستند و همچنین خوب می‌خوابند اما تحمل بی‌خوابی را نیز دارند. افراد دارای مزاج گرم و تر پوستشان گرم و مرطوب و نرم است، خوش اخلاق، صمیمی، خوشرو و آرام هستند و درصورتی که عصبانی شوند، رفتارهای مخاطره آمیز از خود بروز می دهند و اغلب بی خیال، سرزنده و بی حساب و کتاب هستند. میل به شیرینی و ترشی، ریسک پذیری، اعتمادبه نفس بالا، سریع و پرانرژی بودن، بالا بودن قدرت حرکت بدنی، پرکار و قوی هستند مانند وزنه برداران و کشتی گیران، میل و توان جنسی بالا، هوش و حافظه بالا، نبض قوی و صدای رسا و محکم و استعداد دچار شدن به بیماری های قلبی، عروقی و فشارخون را از دیگر ویژگی های دموی ها برشمرد.در بین افرادیکه ما از نظر مزاج شناسی تعریف می کنیم افرادی که مزاج دم دارند افراد توانمند هستند و این ها تمایل به مصرف پروتئین زیاد دارند و نیاز آنها همین هست، حجم عضلات آنها خیلی زیاد است و این ها نماد بارزی از غلبه مزاج دم است.بیشترین ضعف دونده ها و افراد دارای عضلات ظریف و سرعتی، نوشیدن است چراکه حجم آبی که بایستی به بدن آنها برسد بسیار زیاد است و بدن این دسته از افراد خیلی پروتئین نمی تواند تحمل کند. اینها به همان تناسبی که بدن آنها در فعالیت های سرعتی تبخیر زیادی دارد لذا مصرف آب آنها نیز باید زیاد باشد، لذا بایستی این دسته از افراد به سمت غذاهای سوپ و آش بروند یعنی غذاهایی که ۷۰ درصد آنها آب باشد و مصرف آب گوشت، خورشت، آب دوغ خیار و آش های سبک با مقدار کم حبوبات و سبزیجات تازه بهترین مواد غذایی محسوب می شود.دموی ها بایستی از مصرف حجم غذای زیاد با طبع گرم بخصوص در فصول گرم سال خودداری کنند، افزود: همچنین برای این افراد مصرف غذاهایی سنگین با کالری بالا مانند گوشت قرمز، گوشت شتر، بوقلمون، حجم زیاد برنج و نان و جگر خصوصا در فصل بهار و تابستان مضر است.افراد دارای مزاج گرم و تر بایستی از مصرف زیاد موادغذایی پرنشاسته، کره، خامه، شیرینی‌ها، غذاهای شور و پر ادویه پرهیز کنند.

افراد دارای مزاج سرد و تر( بلغمی)

این افراد چاق با پوست سفید و موهایی کم‌پشت هستند، کمتر تشنه می‌شوند و دهان مرطوبی دارند، افراد کم‌انرژی، صبور و آرام هستند و اینها زیاد می خوابند و کم کار می کنند. افرادی که غلبه مزاج بلغم دارند یا افراد سفیدپوست و تپل و چاق، اگر سوء مزاج نداشته باشند یعنی مزاج آنها بلغم طبیعی باشد می توانند در گروه پروتئین و رطوبت دارها استفاده کنند، یعنی مزاج این افراد میانه دم و میانه صفرا محسوب می شود.:این دسته از افراد ترجیحا مقداری باید در مصرف مایعات پرهیز کنند چراکه اگر بلغم آنها بر اثر مصرف مایعات زیاد شود، تراز آنها به هم می ریزد و همینطور اگر مواد لبنی زیاد استفاده کنند دچار مشکل می شوند و معده آنها و عضلات آنها سرد شده و دچار چاقی مفرط می شوند.بدنی چاق و پرچربی، پوست سفیدرنگ، سرد و مرطوب، موهای کم پشت، خواب سنگین، کسلی و بیحالی، کم اشتهایی، میل به شیرینی و ادویه و گرمی جات، داشتن نبض ضعیف، بی اراده بودن و تاثیرگرفتن از سایرافراد و احتیاط و دوراندیشی  از ویژگی های مهم افراد دارای مزاج بلغمی است.  برای افراد بلغمی مزاج غذاهای با طبع گرم و خشک مناسب است  به این شرط که متعادل سازی با مصلحات رعایت شود بعنوان مثال مصرف گردو همراه با پنیر باشد، آبگوشت سنتی با گوشت گوسفند، با دنبه کم و استخوان زیاد، نخود، زرد چوبه زیاد و فلفل سیاه، بدون رب و گوجه فرنگی، انواع آش ها و سوپ ها، با زرد چوبه، فلفل زیاد و ادویه گرم و خشک و غذاهای کبابی و سرخ شده خشک نیز مناسب این افراد است. ضعف گوارش غذا و سوء‌هاضمه در افراد بلغمی مزاج بیشتر رایج است، آنها روزی دو وعده غذایی میل کنند و در صورت گرسنگی مصرف میوه یا سالاد را در میان وعده‌های روزانه خود جای دهند. بلغمی ها بایستی به منظور پیشگیری از سوء هاضمه از نوشیدن آب و مایعات نیم ساعت قبل از غذا تا یک یا دو ساعت پس از غذا خودداری کنند.بلغمی ها باید در برنامه غذایی خود از میوه‌ها و سبزی‌هایی مانند موز، سیب شیرین، خربزه، انگور و خرما، ترب، نعنا، سیر و پیاز و عسل استفاده کنند و از مصرف میوه‌ها و سبزی‌های ترش و پر آب مانند هندوانه، توت فرنگی، کیوی، مرکبات ترش، هلو، الو، خیار، کدو، خرفه، کاهو و قارچ به ویژه در فصول سرد خودداری کنند. افراد بلغمی مزاج از گوشت گوسفند و بز همراه با چاشنی‌های گرم مانند زیره، دارچین و پیاز پخته شده مصرف کنند و انواع خورش ها را همراه فلفل، زرد چوبه و نمک طبیعی کافی استفاده کنند.

افراد با مزاج سرد و خشک( سوداوی)

این دسته افرادی لاغراندام دارای چانه کشیده هستند،کم خواب، معمولا با پوست تیره و خشک هستند، دقیق، منظم و محاسبه‌گر هستند و این خصوصیات کلی این افراد است.افراد سردو خشک دارای موهای سر کم‌پشت اما موهای بدن زیاد دارند، رنگ پوست تیره دارند، دارای اشتهای کاذب هستند و بیشتر آنها با وجود اشتهای خوب دچار اضافه وزن نمی شوند و بیخوابی و داشتن فکر و خیال زیاد از دیگر خصوصیات سوداوی ها است. داشتن حساسیت نسبت به کار محوله، زودرنج بودن، قضاوت زود، متفکر، درونگرایی از دیگر ویژگی های سوداوی ها عنوان کرد در افرادی که غلبه سودا دارند این دسته از افراد به دلیل اینکه طبیعت بدن آنها سرد و خشک است بدن آنها برای مقابله با سردی میل آنها در کل به سمت غذاهایی شرین بیشتر است و این دسته از افراد ریزه خوار هستند. افراد دارای مزاج سرد و خشک بایستی از غذاهای دارای رطوبت و دارای پروتئین کم استفاده کنند و در صورت مصرف غذاهایی با طبع سرد دچار غم و غصه خواهند شد. استفاده از رژیم غذایی گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی، گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین و استفاده از برنج همراه با شیوید، زعفران و زیره سیاه را مناسب افراد دارای مزاج سوداوی برشمرد. سبزی‌های گرم همچون ترخون، نعناع، ریحان، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویج فرنگی استفاده و مصرف مربای بالنگ، عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره و نان سنگک و کره محلی مناسب تر است.

مطالب مشابه
فروش ویژه محصولات معتبر محصولات معتبر