نسخه سنتی برنامه غذایی برای زنان شیرده
از دیدگاه طب سنتی ، تغدیه مناسب دوران شیردهی بایستی ویژگیهای زیر را داشته باشد: در درجه اول متناسب با مزاج شخص باشد. بهترین اغذیه برای این افراد گندم، برنج، ذرت، گوشت بره و بزغاله، ماهی تازه، ماش و امثال آنها، کاهو، اسفناج، بادام، و فندق است. بدترین گوشتها، گوشت گاو مانده و خشک کرده، گوشت حیوان پیر، ماهی کهنه و نمک سود میباشد. همچنین بدترین سبزیها شامل شاهی، خردل (نعناع نیز بدون ضرر نمیباشد) میباشد و توصیه میشود در کمترین مقدار در رژیم غذایی افراد شیرده قرار گیرد.
توصیههای طب سنتی برای دوران شیردهی
۱. از مصرف غذاهای نفاخ، مانده و نمکسود در این دوران بپرهیزید همچنین از مصرف غذاهایی با طعم تند، تلخ و ترش خودداری کنید.
۲. از همه گروههای غذایی بهمیزان نیاز مصرف کنید و به هیچ عنوان وعدههای غذایی را حذف نکنید؛ همراه با وعدههای غذایی از گروه لبنیات بهویژه شیر محلی سالم و تازه (همراه با عسل) استفاده کنید و از گروه میوهها و سبزیها بهمقدار کافی دریافت کنید.
۳. گوشت گاو و سبزیجات نفاخ مانند شاهی، نعنا، ترب، سیر و پیاز خام را کمتر استفاده کنید.
۴. داروهای گیاهی و شیمیایی را بدون تجویز پزشک یا متخصص تغذیه مصرف نکنید.
۵. از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین مانند قهوه، نسکافه و چای پررنگ و نوشابهها بپرهیزید.
۶. در فواصل مختلف روز بهمیزان کافی آب و مایعات دریافت کنید.
۷. بهترین غذاهای توصیهشده در طب ایرانی در دوران شیردهی مادر عبارتند از: شیربرنج، فرنی، حریره بادام، نان گندم، گوشت کبابی گوسفند، آش یا سوپی که با گوشت بلدرچین تهیه شده باشد.
۸. مصرف اسفناج، هویج و کاهو، انگور، بادام و فندق و انجیر در این دوران توصیه میشود.
۹. در ایام شیردهی بهطور مرتب فعالیت بدنی داشته باشید. (منظور از فعالیت بدنی انجام کارهای روزمره نیست بلکه منظور، پیادهروی بهمدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه، نرمش و انجام دادن حرکتهای کششی سبک است)
۱۰. ماساژ روزانه علاوه بر بهبود کیفیت شیردهی، باعث ایجاد آرامش در مادران میشود؛ برای انجام ماساژ میتوانید از روغن بادام شیرین یا گل سرخ استفاده کنید.