پختن سنتی لگیمات عربی و مردم جنوب
لگیمات یک شیرینی عربی است که در هرمزگان همیشه پخت می شود و هواداران زیادی دارد. این شیرینی سنتی از مخلوط آرد سفید ، آرد برنج ، خمیر فوری ، بکینگ پودر و تخم مرغ تهیه می شود. برای بهتر شدن بافت شیرینی لگیمات آرد و نشاسته ذرت را قبل از استفاده الک کنید. انواع مختلفی آرد در بازار با کیفیتهای مختلف وجود دارد و الک کردن باعث کاهش ناخالصیهای موجود در آرد می شود.
حتما از آب گرم که حرارتش انگشت رو نسوزاند برای تهیه خمیر استفاده کنید.تا خمیر مایه ی موجود در خمیر به خوبی عمل بیاید.این خمیر حداقل نیم ساعت نیاز به استراحت دارد تا حجم دو برابری پیدا کند.
مواد لازم جهت تهیه شربت:
شکر دو پیمانه
زعفران دم کرده یک قاشق غذاخوری
آبلیمو یک قاشق مرباخوری
مواد لازم جهت تهیه شربت بار برای لگیمات
مواد لازم :
آرد سفید یک و نیم پیمانه
پودر خمیر مایه یک قاشق غذاخوری
شکر یا شربت بار یا عسل یک قاشق غذاخوری
نشاسته ذرت ٢ قاشق غذاخوری
تخم مرغ یک عدد
روغن مایع دو قاشق غذاخوری
نمک یک چهارم قاشق چایخوری
آب ولرم یک پیمانه
مواد لازم جهت تهیه لگیمات
مواد خشک رو ابتدا باهم ترکیب کنید. آرد رو در ظرفی بزرگ بریزید. نشاسته ذرت رو به آرد اضافه کنید.به مخلوط مواد خشک (آرد و نشاسته ذرت) خمیرمایه را اضافه کنید. مواد را به کمک همزن بهطور کامل با هم مخلوط کنید.
یک گودی در میان مخلوط خشک ایجاد کنید و روغن مایع را در درون آن بریزید. حال شربت بار یا عسل را به آن اضافه کنید.نکته: همانطور که در مواد اولیه ذکر کردیم میتوانید بهجای عسل از شکر استفاده کنید. برای اینکار در مرحله قبل شکر را با مواد خشک بهصورت کامل مخلوط کنید و در این مرحله تنها روغن مایع را اضافه کنید.
به مواد مرحله قبل تخممرغ را اضافه کنید. آب ولرم را نیز به مواد آماده شده بیافزایید.تخم مرغ و آب ولرم را به مواد لگیمات اضافه کنید.به مواد مرحله قبل نمک و وانیل را اضافه کنید. مواد خمیر در این بخش نهایی شده و حال باید بهصورت کامل با هم مخلوط شوند. با استفاده از یک همزن برقی با دور تند مواد را بههم بزنید تا بهصورت کامل با هم مخلوط شوند. خمیر شما باید کاملا یکدست و مخلوطی یکنواخت باشد.
نکته مهم : مایه یا خمیر اولیه شیرینی لگیمات باید چسبنده باشد اگر خیلی رقیق باشد میتوانید به آن کمی آرد اضافه کنید تا شکل بهتری بهخود بگیرد.
نمک و وانیل را به مواد لگیمات اضافه کنید.برای وَرآمدن یا عمل آمدن خمیر باید آن را در یک ظرف دربسته قرار دهید. نباید هوا به فضای درون ظرف نفوذ کند. اگر ظرف شما درب مناسبی ندارد با استفاده از سلیفون یا پلاستیک روی آنرا به صورت کامل بپوشانید. خمیر باید به مدت ۴۰-۶۰ دقیقه در دمای محیط استراحت کند . اگر ظرف را در کنار شوفاژ یا بخاری قرار دهید نتیجه کار بهتر خواهد بود.تا خمیر استراحت میکند به سراغ آماده کردن شربت لگیمات بروریم.
نکته مهم : اگر میخواهید بهروش ستنی لگیمات رو سرو کنید میتوانید بهجای تهیه شربتبار از شیره خرما استفاده کنید. برای اینکار شیره خرما را درون ظرف مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود.
برای تهیه شربت لقیمات یا لگیمات شکر رو داخل قابلمه کوچکی بریزید.آب رو به شکر اضافه کنید. هم بزنید تا کمی شکر در آب حل بشه و بعد مخلوط شکر و آب رو روی حرارت کم قرار بدید تا شکر بر اثر حرارت در آب حل شود. فقط دقت کنید که حرارت زیاد نباشد و کم کم این مخلوط به جوش بیاد.
حال یک یا ۲ دانه هِل درون شربت بیاندازید. هِل از جمله مواردی است که در شیرینیهای عربی طرفداران زیادی دارد.
نکته مهم: در تهیه شریت تهیه یک محلول اشباع شده از شکر است بنابراین در کاربرد نسبت مواد دقت کنید.وقتی محلول آب و شکر در اثر حرارت شروع به جوش زدن کرد (دانههای ریز حباب) به معنی حل شدن کامل شکر در آب است.
حالا ابتدا زعفران رو اضافه کنید و بعد آبلیمو رو بریزید.زعفران و آبلیمو را به شربت بار اضافه کنید.اجازه بدید چند دقیقه حدود ۵دقیقه دیگر هم این مخلوط روی حرارت با شعلهی خیلی کم و ریز بجوشد. بعد از روی حرارت بردارید بذارید تا کمی از حرارت بیفتد و گرم شود.
نکته : در زمان استفاده از شبرتبار یا شیره برای غوطهور کردن لگیماتهای آماده در آن، حتما باید شیره شیرینی کمی گرم باشد (نه داغ) تا بهخوبی به لگیمات بچسبد.
بعد از ۴۰ تا ۶۰ دقیقه، درپوش ظرف محتوی خمیر رو بردارید. ملاحظه میکنید که حجم خمیر دو برابر شده است. پف خمیر رو بگیرد.برای اینکار خمیر را با دست به خوبی ورز دهید. یکی از فوتوفنهای آشپزی رها کردن خمیر از ارتفاع و مجدد ورز دادن آن است.
در ظرف مناسبی که خیلی بزرگ نباشه و گود باشه روغن مخصوص سرخ کردن بریزید.ظرف حاوی روغن را روی حرارت قرار دهید تا بهخوبی داغ شود. مقدار روغن باید به اندازهای باشد که وقتی گلولههای لگیمات را درون آن میاندازید در آن غوطهور شود. همچنین حرارت روغن باید درحدی باشد که وقتی گلوله خمیر درون آن میافتد بهسرعت سرخ شود. برای گرمشدن روغن حوصله بهخرج دهید و بگذارید این فرآیند بهآرامی انجام شود، حرارت زیاد موجب سوختن روغن می شود.
نکته: میتوانید از قیف ماسورهدار هم استفاده کنید. اگر هیچکدام در دسترس نیست از اسکوپ یا قاشق غذاخوری هم میتوانید استفاده کنید. پس از هربار استفاده از قاشق یا اسکوپ آن را درون روغن سرد فرو برید تا خمیر بعدی به آن نچسبد و بتوانید بهراحتی آن را درون ظرف بیاندازید.
دقت کنید هرچقدر برش سر قیف بزرگتر باشه لگیمات هم بزرگتر خواهد شد.حالا یک قیچی نیز کنار دستتون قرار بدید. زمانی که روغن کاملا داغ شد با کمک قیف خمیر رو روی روغن داغ و داخل قابلمه منتقل کنید.
خمیر رو به کمک قیچی زمانی که از قیف خارج میکنید ببرید یا اصطلاحا کات کنید. فقط حواستون باشه هربار که میخواهید خمیر رو با قیچی جدا کنید حتما قیچی رو ابتدا داخل روغن سرد فرو کنید تا خمیر خامی که از قیف خارج میشود به قیچی نچسبد و لگیمات شکل خودش رو از دست ندهد. به محض این که خمیر وارد روغن داغ شود، شروع میکند به پف کردن و حجم آن زیاد میشود.خمیر باید کاملا سرخ و طلایی شود. تمام اطراف خمیر رو در روغن جابجا کنید تا کامل یکدست سرخ و طلایی شود.
بعد از سرخ کردن، هر خمیر رو یک دقیقه روی دستمال بذارید تا روغن اضافه آن خارج شود.بعد از اینکه هرکدام از خمیرها رو آماده و سرخ کردید، خمیر داغ سرخ شده رو داخل شربت گرم بریزید.ریختن لگیمات سرخ شده در شربتو در پایان هم روی صافی قرار بدید تا شربت اضافه خمیر هم گرفته شود.حالا که همه خمیر رو سرخ کردید و در شربت گرم قرار دادید، لگیمات های خوشمزه و زیبای شما آماده ست!
خمیر بعد از استراحت پف میکند. هربار که خمیر رو میخواهید بردارید هم بزنید و پفش رو بگیرید و فقط به اندازه ظرفیت تابه و قابلمه ای که لگیمات هارو سرخ میکنید از خمیر داخل قیف بریزید. قیف رو پر نکنید. چون اضافه ی خمیر که داخل قیف میماند پف میکند و ظاهر لگیمات ممکن است خراب شود.
حتما روغن کاملا داغ باشد و بعد خمیر رو داخل روغن داغ سرخ کنید. حرارت نباید زیاد باشه تا خمیر به خوبی سرخ و طلایی شود و داخلش خام نماندیا اصطلاحا مغزپخت شود.
شربت مصرفی برای این شیرینی باید ولرم باشد.
شیرینی هارو بهتر است بعد از سرخ کردن چند ثانیه روی دستمال بذارید تا روغن اضافه آن جذب دستمال شود.
در نهایت میتونید به جای تهیه شربت، مثل بسیاری از کشورها روی لگیمات های آماده شده شیره خرما بریزید و بعد میل کنید. در دستور اصلی شربت، زعفران وجود ندارد و میتونید حذف کنید.
اگر مایلید میتونید دو قاشق غذاخوری گلاب هم به شربت اصافه کنید.
حتما نیاز نیست که خمیر لگیمات رو داخل قیف بریزید حتی با قاشق هم با سادگی میتونید خمیر رو داخل روغن داغ بریزید. خمیر به خوبی پف میکند. ولی با قیف شیرینی های یک اندازه و مرتب تری خواهید داشت.
اگر گلوکز هم موجود دارید بهتر است یک قاشق غذاخوری در شربت استفاده کنید این کار باعث براق شدن و قوام بیشتر شربت خواهد شد.